Nieuws
»
Waarom zijn radijsjes zo gezond?
15/3/2020

Waarom zijn radijsjes zo gezond?

De radijs heeft een typische, unieke smaak en heeft ook nog eens veel gezondheidsvoordelen.

Voedingswaarden radijs

De radijs is interessant omdat het veel vitamine en mineralen bevat, namelijk:  

  • Calcium
  • Kalium
  • Magnesium
  • Zink
  • IJzer
  • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11
  • Vitamine C

Vooral het hoge gehalte aan vitamine C is opvallend. Door dit hoge gehalte is radijs een goede manier om je immuunsysteem te versterken. Vitamine C ondersteunen de witte bloedcellen om ziekten te bestrijden.

Radijsjes ontgiften het lichaam

Radijzen helpt de lever bij het zuiveren het lichaam en verwijderd toxines (gifstoffen) uit het bloed.

Radijsjes werken ook als een natuurlijk diureticum; ze reinigen nieren en het urinesysteem. Dit voorkomt infecties en zorgt voor verdere ondersteuning van het ontgiftingsproces.

Radijzen zijn een grote bron van het fytonutrienten anthocyaan. Deze plantstof is verantwoordelijk voor de typische kleur, maar heeft nog meer functies:

  • Anthocyanen hebben een uitzonderlijk vermogen om de aderen en slagaderen te beschermen tegen verkalking en ontsteking.
  • Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten en er is onderzocht dat ze bijdragen als mogelijke behandeling voor kanker. Uit eenstudie met darmkankerpatiënten bleek dat de anthocyanen de activiteit van de kanker met 7 procent verminderden.

Radijsjes reinigen de huid

De vitamine C, fosfor, zink en vitamines B in radijzen verzorgen de huid. Hoe werkt dat? De velen antioxidanten in radijsjes schakelen vrije radicalen uit en hebben zo een antibacteriële werking. De cosmetische industrie gebruikt radijsjes zelfs om huidproblemen aan te pakken,omdat ze aantoonbaar desinfecterend / antibacterieel werken. Sommige mensengebruiken plakjes rauwe radijs als gezichtsreiniger. Probeer het eens ;-).

Verhelpen overtollig slijm

Radijsjes zijn een ‘opruimingsteam’ voor overtollig slijm.Ze reinigen de neus- en keelholte, met name bij oudere mensen. Te veel slijm kan veroorzaakt worden door gifstoffen, toevoegingen aan bewerkte voeding en allergieën (of intoleranties). Vooral zuivel en tarwe kunnen voor veel slijm zorgen. Dus wanneer je deze voeding eet, kun je er ook radijsjes bij eten.

Kortom, voeg radijs dagelijks toe aan je voedingspatroon. Radijs zou je kunnen eten als snack, op brood, in een frisse salade of als soep.

Radijsboer Jongfresh

Leo bezocht radijsteler Erik de Jong van Jongfresh. Omringt door radijsjes in de tuinen van Erik vragen wij hem de hemd van het lijf over zijn liefde voor deze ondergewaardeerde groente. Lees hier zijn verhaal!

Administratieportaal