Nieuws
»
Plant powerrrrrrrrrrrr
9/2/2020

Plant powerrrrrrrrrrrr

In Nederland is men dol op kaas, vlees en worst als broodbeleg. Dit zijn allemaal dierlijke producten. Naast dat dit een eenzijdige eiwit-inname is, is de bewustwording dat deze dierlijke voedingskeuzes van invloed zijn op de wereld van de toekomst belangrijk. Het aanbod van plantaardige opties wordt steeds groter. Er worden talloze vleesvervangers en gezonde spreads op de markt gebracht, vaak op basis van groente, peulvruchten, kruiden en plantaardige olie.

5 reden om voor plantaardig te gaan

1.      Meer vitaliteit

Plantaardige producten bevatten vezels, eiwitten, veel verschillende vitamine en mineralen en weinig verzadigd vet. Door het voeden van ons lichaam deze nutriënten kan ons lichaam alle interne processen optimaal uitvoeren. En als jouw lichaam kan doen wat hij moet doen, word je beloond met tonnen energie en een vitaal gevoel. Als beloning voor de goede verzorging! :-)

2.      Creativiteitstest

Ons Nederlandse maaltje aardappels, groenten en een gehaktbal zonder de gehaktbal is niet zo spannend. Eten zonder vlees vraagt daarom om meer creativiteit. We zijn niet gewend om te denken aan lekkere maaltijden zonder vlees. Echter, als je gaat experimenteren met verschillende granen, kruiden, peulvruchten en (on)bekende groenten zul je snel zien dat plantaardig eten echt heel lekker is! Er zijn oneindig veel recepten op internet te vinden die je creativiteit een handje kunnen helpen. De mogelijkheden zijn eindeloos en door lekker te experimenteren kun je nieuwe combinaties ontdekken.

3.      Variatie
Plantaardig eten laat je kennis maken met andere producten. Ga eens naar de markt en probeer nieuwe groenten en fruit uit en introduceer nieuwe voeding in je eetpatroon. Dit is super gezond, want alleen met voldoende variatie kun je alle nutriënten binnen krijgen die je lichaam nodig heeft. Probeer daarom vooral nieuwe producten uit. Er zijn zoveel soorten groenten, fruit, peulvruchten,zaden, kruiden en granen. Door te blijven experimenteren, kun je meer variatie in je voedingspatroon aanbrengen.

4.      Stabieler gewicht

Plantaardige producten bevatten minder calorieën, maar wel meer vezels. Vezels zorgen ervoor dat je langdurig verzadigd bent, omdat ze in vergelijking met andere nutriënten minder snel door ons spijsverteringsstelsel reizen. Door meer fruit, groenten, volkoren granen,noten en zaden, is het gemakkelijker je gewicht onder controle te houden.

5.      Je doet ons milieu een plezier

Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Vegetarisch eten draagt daardoor bij aan een goede en gezonde leefomgeving.

Resultaat van 2 dagen geen vlees

Volgens een berekening van MilieuCentraal kun je, wanneer je met twee personen twee dagen per week vegetarisch gaat eten, 320 kilo CO2 per jaar besparen. Best indrukwekkend als je ziet wat we ook met die 320 kilo kunnen doen:
- 13 led-lampen een jaar lang continu laten branden
- 7 jaar je wasmachine gebruiken
- 420 keer douchen
- 4 jaar koken op een keramische kookplaat
- 1500 kilometer rijden

Dus, zelfs met af en toe een vegetarische dag draag je bij aan minder CO2 uitstoot!

En nooit meer vlees eten?

Daar staan wij niet helemaal achter. Vooral omdat vlees bepaalde vitamine en mineralen bevat die niet of nauwelijks in plantaardige voeding voorkomen. Het belangrijkste vitamine wat je mist in plantaardige voeding is B12. Ook zijn de mineralen ijzer en zink minder goed opneembaar uitplanten dan uit dierlijke producten. Daarnaast voedt vlees je lichaam met andere aminozuren dan plantaardige voeding. Alle deze soorten aminozuren heeft je lichaam nodig voor een goede gezondheid. Af en toe vlees eten is dus ons advies.

Leef als een flexitariër en eet een aantal dagen per week geen vlees. Het is écht de moeite waard voor je smaakpapillen, je gezondheid en het klimaat.

Vanaf morgen…

Ga ik beginnen met het plannen van 1 vegetarische dag per week zodat ik bijdraag aan een betere gezondheid voor mijzelf en een gezondere wereld.

Lees ook:

Eiwit: de bouwstenen van ons lichaam

Alles over peulvruchten

De eiwittransitie: de toekomst ligt bij de flexitariër

Administratieportaal