Nieuws
»
Ondergewaardeerde groente met een sterk karakter
15/3/2020

Ondergewaardeerde groente met een sterk karakter

Ondergewaardeerde groente met een sterk karakter. Dit is hoe Erik de Jong eigenaar van Jongfresh zijn radijsjes aan ons introduceert. Al sinds zijn 8e levensjaar loopt hij rond in de tuinen van zijn vader omringd door radijsjes en die radijsjes is hij nog steeds niet zat! Leo mocht langskomen in de tuinen van Erik en hem het hemd van het lijf vragen over zijn liefde voor deze ondergewaardeerde groente.

Radijsjes, we kennen ze allemaal, maar bijna niemand eet ze regelmatig. Er wordt in Nederland erg weinig radijs gegeten, gemiddeld slechts 300 gram radijsjes per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Japan is dit 18 kilo. En dat terwijl ze ontzettend gezond zijn…

Radijsjes in verschillende kleuren, vormen en smaken

De meeste van ons kennen de radijs als een kleine rode rondegroente met een scherpe smaak. Maar naast die ‘bekende’ radijs, vonden wij bij Jongfresh nog veel meer verschillende soorten radijsjes met allemaal een eigen smaak, vorm en kleur. Zoals de Franse radijs, de witpunt en ijspegel. Er is veel variatie: wij snappen nu dat Erik de radijsjes nog niet zat is.

De perfecte radijs

Erik houdt zich het liefste bezig met het vinden en doorontwikkelen van bestaande en nieuwe radijssoorten. De geteelde radijsjes uit zijn tuin moeten altijd perfect zijn. Daarom worden alle radijsjes bij Jongfresh met de hand geteeld (en niet machinaal). Het grootste voordeel hiervan is dat de smaak en het vochtgehalte van de radijs altijd van hoogste kwaliteit is – dit wordt namelijk door mensen gecheckt.

Of hij ooit een mislukte oogst heeft mee gemaakt? Mislukking wilt hij het niet noemen... ‘ze zijn alleen minder perfect’. ‘Het ene radijsje is minder groot dan de ander en de bladeren staan niet perfect rechtop, maar ik heb nog nooit een oogst weg hoeven te gooien’.

Een constante luchtvochtigheid en temperatuur is belangrijk voor het groeien van een radijs.

“Vorig jaar zomer tijdens de hittegolf bereikte de temperatuur inde kas 38°C. Ze gaan dan op overlevingsstand en stoppen met groeien. Dit geldt voor alle temperaturen boven de 28°C. Een radijs gedijt het beste bij 25°C.” Als die temperatuur en luchtvochtigheid constant (in de lente/zomer) duurt het proces van zaad tot radijs 17 dagen duurt. In de winter duurt dit proces soms wel 3 maanden. 

Erik als eigenaar van Jongfresh zorgt er bij hoge temperaturen altijd voor dat de radijsjes goed in de gaten worden gehouden. Zo zorgt hij voor voldoende luchtvochtigheid en houdt hij zijn radijsjes extra in de gaten. Zo worden ze ook in de overlevingsstand goed verzorgd.

Jongfresh is een radijsspecialist

Verpakkingen

Bij Erik staat kwaliteit voorop, ook als het gaat om het verpakkingsproces. Alle verpakkingen zijn zo gemaakt dat de ideale luchtvochtigheid die een radijs nodig heeft, behouden blijft. Zo blijft de radijs in de perfecte conditie totdat de consument het velen dagen later nuttigt. Ook is er nagedacht over het soort plastic wat wordt gebruikt. Alle verpakkingselementen zijn van hetzelfde soort plastic gemaakt. Zo kan de verpakking meerdere keren worden gerecycled.


Radijsjes van Jongfresh reizen de hele wereld over

Toen wij aan Erik vroegen wie zijn radijsjes afnemen liet hij ons vol trots een aantal prachtige plaatjes van gerechten zien gemaakt door chef-koks uit sterrenrestaurants. Daarnaast is Erik ook nog heel trots op ze eigen paars/witte veredelde radijsjes. Dit is een radijssoort waar hij veel jaren aanbesteed heeft om dit soort sterk genoeg te maken om er in te gaan telen. Nu is het zo ver en zijn de paarse radijsje met witte stip op de markt. Onder andere sterrenrestaurants en goede horeca zaken nemen dit unieke product af. Erik is blij dat veel chef-koks de echte smaak van radijs kunnen waarderen en delen meteen groter publiek. Nederland is niet zijn enige afzetmarkt. Zijn radijsje gaan van Japan tot aan Canada de hele wereld over.

Erik's trots: de paarse radijs

Hoe kun je radijsjes eten?

Maar Erik, wat kun je met de radijs doen? Op welke manieren kun je ze in een gerecht verwerken? Erik lachend: ‘Rauw! Want als je de radijs rauw niet lekker vindt, heb je een verkeerde radijs’. ‘Maar ook kun je een radijs BBQ'en, bakken, wokken, eigenlijk alles wat je met een paprika ook kunt’. Erik gaf als tip dat plakjes radijs ook heerlijk zijn op een broodje kaas (of hüttenkäse) in plaats van een plakje komkommer. Ook kun je radijs in een salade verwerken en zelfs in een stamppot komt radijs tot zijn recht.

En nu?

Dus, kies een lekker recept met radijsjes en als je morgen in de supermarkt bent neem dan eens wat radijsjes mee naar huis. Bij Leo zijn we fan, radijsjes zijn heerlijk en je kunt er eindeloos mee variëren! En ze zijn dus ook nog eens hartstikke gezond.

Administratieportaal