Nieuws
»
Laat je niet verleiden door de kleur van brood
11/1/2020

Laat je niet verleiden door de kleur van brood

Laat je niet misleiden door de gezonde kleur van broden zoals Meerzaden, Zonnebloempit, Donker, Meergranen, Ambachtelijk of Spelt. Soms zijn deze broden wel gemaakt van volkorenmeel, maar dat is niet vanzelfsprekend. Hoe zit dit?

Verschillen tussen broden

Hoe meer volkorenmeel in een brood zit, hoe meer vitamine, mineralen en vezels het brood bevat.

Volkorenbrood

-         Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel. Alleen volkorenbrood is gemaakt van 100% volkoren meel.

Witbrood

-         Witbrood is gemaakt van bloem. Dit bevat alleen de meelkern van de graankorrel.

Bruinbrood

-         Bruinbrood meestal een combinatie van volkoren en wit meel, maar kan ook 100% volkoren of 100% wit meel zijn. Dat klinkt niet heel eerlijk… dit is waar de voedingsindustrie ons voor de gek houdt! Veel mensen denken: hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Volkorenbrood is echter van nature lichtbruin.

De kleur zegt niet alles, donker brood wordt gekleurd om het gezonder te doen lijken terwijl het vaak bestaat uit wit meel. Dit kleurtje wordt aan het brood gegeven door het toevoegen van gebrand moutmeel.

Wat? Gebrand moutmeel?

Ja echt! Moutmeel wordt aan brood toegevoegd om broden een overdreven “gezonde” kleur mee te geven waardoor de consument denkt dat het brood extra gezond is. Terwijl het eigenlijk alleen maar een gekleurde toevoeging is. En het zegt zeker niets over de voedingswaarden van het brood.

Laat je niet verleiden

Broden met zaden, extra donker, spelt of ambachtelijk brood is niet per definitie gezonder. Het gaat om wat op het etiket staat: volkorenmeel is volkoren en tarwemeel is wit. Als het brood van volkorenmeel is gemaakt weet je dat het hoog in vezels is! Extra zaden en pitten zijn dan mooi meegenomen, want deze bevatten ook gezonde voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Maar het gaat voor je gezondheid vooral om het soort meel waar het brood van gemaakt is.

Vanaf morgen…

Kijk ik op het etiket of het brood van volkorenmeel is gemaakt en laat ik mij niet verleiden door woorden als Meerzaden, Bruin, Donker, Meergranen, Ambachtelijk of Spelt. Deze varianten zijn niet altijd volkoren. Soms zijn deze broden wel gemaakt van volkorenmeel, maar dat is niet altijd zo. Daarom lees ik vanaf morgen altijd het etiket!

Lees ook:

Administratieportaal