Nieuws
»
Het verband tussen overgewicht en corona
6/4/2020

Het verband tussen overgewicht en corona

Mensen met overgewicht blijken harder te worden getroffen door het Coronavirus. Op de Nederlandse IC-afdelingen heeft 65% - 80% van de patiënten overgewicht, wereldwijd zelfs tot 90%. Is het toeval of is er daadwerkelijk een verklaring? Leo zocht het voor je uit.

Afgelopen zaterdag verscheen in het AD een artikel van een hoogleraar die het verband tussen overgewicht en corona uitlegt. Leo geeft je in deze blog een samenvatting en zijn eigen kijk op gezondheid.

Dikke buik

De meeste mensen weten wel dat het niet zo gezond is om overgewicht te hebben. Maar het gaat er vooral om waar het vet zich bevindt in je lichaam. Buikvet is het meest ongezonde vet in je lichaam. Dit is namelijk het soort vet dat ontstekingsstofjes afscheidt.

Waarom is dat slecht?

Je immuunsysteem reageert op de ontstekingsstofjes en is daardoor continu actief. Dit noemen we een laaggradige ontsteking. Een laaggradige ontsteking zorgt ervoor dat het immuunsysteem uitgeput raakt is. Hierdoor kan het minder goed functioneren als het echt nodig is. Mensen met een continu actief immuunsysteem hebben bijvoorbeeld minder witte bloedcellen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het herkennen en onschadelijk maken van schadelijke indringers, zoals het Coronavirus.

0-2 achterstand

Doordat het immuunsysteem niet optimaal functioneert worden indringers later opgemerkt en minder goed bestreden. Indringers zoals het Coronavirus krijgen zo de kans om zich snel te vermenigvuldigen waardoor het lichaam al met 0-2 achterstaat.

Leefstijl

Laaggradige ontsteking staat aan de basis van vrijwel alle chronische aandoeningen. Het immuunsysteem trekt alle energie naar zich toe waardoor andere organen en systemen niet meer goed kunnen functioneren.

Een ongezonde leefstijl geeft je lichaam continu stress waardoor het immuunsysteem steeds geprikkeld wordt. Factoren die je lichaam stress geven zijn bijvoorbeeld ongezonde voeding, te weinig of juist teveel beweging, slecht slapen of psychologische stress. Overgewicht en dan vooral buikvet is dus ook een stressfactor.

Vet verbranden: zorg voor spiermassa!

In onze vorige blog kon je al lezen dat het belangrijk is om te investeren in je spiermassa. Spiercellen bevatten mitochondriën, zogenaamde energiecentrales waar vetten worden verbrand tot energie voor het functioneren van je lichaam.

Meer spieren= meer mitochondriën = meer energie voor je immuunsysteem

             maar ook:

Meer spieren= meer mitochondriën = meer vet verbranden.

Administratieportaal