Nieuws
»
Help! Suikervrij eten lukt niet…
6/6/2020

Help! Suikervrij eten lukt niet…

Probeer jij minder suikerrijke producten te eten maar lukt dit niet om te minderen? Wij leggen je uit hoe dit komt!

De evolutie bepaalt: wij houden van suiker

Onze voorkeur voor zoet is aangeboden en heeft zelfs een functie. Een functie die ooit van levensbelang was….

Sinds oudsher haalt de mens het grootste deel van zijn brandstof uit natuurlijke suikers, omdat suiker een heel efficiënte energiebron is. Wat die suikers vroeger, toen het eten schaars was en men nog jaagden voor zijn eten, erg voordelig voedsel maakt.

Waarom we suiker zo lekker vinden

Als je geboren wordt erf je het genetisch materiaal van je ouders. Dit genetische pakket is gedurende de evolutie zorgvuldig samen gesteld en geoptimaliseerd. Het veranderproces van de genen gaat zeer traag, slechts een half procent per miljoen jaar. Dit betekent dat onze genen nog vrijwel hetzelfde zijn als die van de oermens. En dat terwijl onze omgeving in niets meer lijkt op de oertijd. Dit zorgt ervoor dat onze cellen niet goed meer weten hoe ze moeten functioneren in de huidige tijd. Eten is altijd in overvloed, mensen bewegen minder en er is meer stress.

Die voorkeur voor suiker zit ook in ons genen pakket. In de zomer was er fruit in overvloed, door extra suiker te eten kon je wat vetreserve te bouwen voor de winter een laagje vet die zo hard nodig was. Dit vergrootte je overlevingskanten. In voorbereiding op de winter werden we dus dik in de zomer/herfst, waarna we het vet verbranden als het koud wordt en het eten schaars is. Dit vetlaagje was in de winter nodig om te overleven, want in de winter was er weinig eten. Je lichaam gebruikte dan deze vetreserve om te overleven.

Dopamine en programmering

Door het eten van suiker geven onze hersenen een signaal tot productie van dopamine, het hormoon dat een geluksgevoel geeft. Hierdoor werkt suiker verslavend. Daarnaast is het in geprogrammeerd dat als er zoet eten is, we meer moeten eten zodat we reserves kunnen bouwen voor schaarse tijden. Het grote nadeel is dat er nu geen schaarste meer is...

Suiker is overal in onze maatschappij

Nu is het hele jaar door suikerrijk voedsel te krijgen, én heeft veel voedsel zelfs toegevoegde suikers. Als suiker in overvloed beschikbaar is leidt dit tot overconsumptie. Gemiddeld eten we zo’n 50 kilo suiker per persoon per jaar. Ons lichaam is nog niet aangepast aan een situatie waar suiker in overvloed beschikbaar is. Hierdoor ontstaan na verloop van tijd gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, diabetes en obesitas.

Administratieportaal