Nieuws
»
Kippensoep tegen griep: feit of fabel?
25/3/2020

Kippensoep tegen griep: feit of fabel?

Ben je verkouden of heb je een griepje te pakken, dan krijg je van oma vaak het volgende advies: neem een grote kom kippensoep! Is het slechts grootmoeders ‘wijsheid’ of zit er een kern van waarheid in? Leo zocht het voor je uit.

Joodse penicilline

Joodse moeders gaven het eeuwen geleden al aan hun kinderen bij griep en verkoudheid: een heerlijke kom vers gemaakte kippensoep. Het was vele malen goedkoper dan medicijnen. Kippensoep wordt om deze reden ook wel Joodse penicilline genoemd.          

Wetenschappelijk onderzoek

Er is in 2000 zelfs een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van kippensoep bij verkoudheid (Stephen Rennard, onderzoeker aan de Universiteit van Nebraska, artikel verschenen in het vakblad Chest).

Verkoudheidsreactie

Om het effect van kippensoep bij een verkoudheid te begrijpen leggen we eerst uit wat er in je lichaam gebeurt bij een griepje of verkoudheid. Bepaalde afweercellen in je bloed, neutrofiele cellen genaamd, verplaatsen zich bij een griep naar de ontstoken neus- of keelholten. Daar produceren ze allerlei stofjes die weer andere cellen van je immuunsysteem aantrekken. Bijvoorbeeld T-cellen, dat zijn echte virus-killers. Deze reactie is noodzakelijk om het verkoudheidsvirus de kop in te drukken, maar gaat helaas wel gepaard met een hoop slijm.

De invloed van kippensoep op de immuunreactie

Onderzoeker Rennard kreeg een kop kippensoep mee die zijn vrouw had gemaakt volgens het recept van haar Litouwse oma. Hier zaten naast kippenbouillon en kippenvlees ook pastinaak, zoete aardappel, ui, selderij en rapen in.

De soep goot Rennard in een reageerbuis, samen met de neutrofiele cellen uit menselijk bloed. En wat bleek? De neutrofiele cellen werden veel minder beweeglijk en dus afgeremd. Als de afweercellen worden afgeremd dan wordt de ontstekingsreactie minder. Hierdoor voel je je meteen een stuk beter!

Is kippensoep een goed idee bij griep?

Kippensoep onderdrukt dus de afweer tegen het virus maar niet het virus zelf. Hierdoor zal de griep of verkoudheid langer duren. Dit is ook precies wat een aspirientje doet: het onderdrukken van de immuunreactie waardoor je je snel wat beter voelt.  De enige die dus echt blij wordt van kippensoep is het virus zelf.

Een kippensoepje tijdens verkoudheid of griep kan dus best lekker zijn maar zorgt er niet voor dat de griep eerder voorbij is.  

 

 

 

 

 

Administratieportaal