In de vorige blogs hebben we gesproken over tarwe, andere bekende soorten brood zijn zuurdesem, spelt of rogge. En dan heb je nog al die keuzes in het schap van de andere graanproducten zoals pasta, crackers en rijst. Wat is de beste keuze?
Volkoren graanproducten zijn gezond vanwege de hoge hoeveelheid vezels. Vezels voeden onze bacteriën en houden daarmee de darmflora gezond. Dit heeft effect op ons immuunsysteem, de energiehuishouding, het brein, het hongergevoel en een goede stoelgang. Daarom is het verstandig om te kiezen voor volkorenvarianten van alle graanproducten.
Brood is een graanproduct, maar ook pasta, rijst, couscouscrackers en wraps. Als je ook die graanproducten gaat nuttigen in volkoren varianten, maak je grote gezondheidsstappen! Let wel op: in tegenstelling tot brood zijn er voor deze producten geen regels wanneer een product ‘volkoren’ mag heten. Fabrikanten mogen volkoren op het etiket zetten wanneer zelfs een klein percentage volkoren is. Om erachter te komen of het graanproduct echt volkoren is moet je het etiket lezen! Staat op het etiket volkorenmeel vermeld en geen tarwemeel of bloem? Dan zit je goed.
Je hoort veel over de broodsoorten spelt, rogge en desem. Al deze soorten zijn gezond, als je er een volkoren variant van kiest. Dus kies spelt volkoren, volkoren roggebrood of zuurdesem volkoren voor de gezondheidsresultaten van vezels. Naast vezels bevatten die andere broodsoorten nog meer unieke eigenschappen.
Rogge
Spelt
Desem
Heb jij wel eens spijsverteringsklachten na het eten van brood? Probeer dan eens spelt of zuur desem brood. Wellicht kunnen jouw darmen dit makkelijke verteren.
Kies ik (van alle graansoorten) de volkoren variant. Ook wanneer ik spelt, desem of rogge eet!
Lees ook:
Ontdek het laatste nieuws over wat Leo heeft te bieden en lees nieuws over onze klanten.