Nieuws
»
FOODSWAP: mexicaanse tacobowl zonder vlees!
10/5/2020

FOODSWAP: mexicaanse tacobowl zonder vlees!

Bij foodswap wordt een ongezond ingrediënt uit een gerecht vervangen door een gezonder ingrediënt. Hierdoor bevat het product na de ‘swap’ bijvoorbeeld meer vezels, meer groente, minder bewerkte plantaardige vetten(transvetten) of minder suiker. Zo eet je toch je favoriete snack maar wel een stuk gezonder!

Leo bedrijfscatering gaat aan de slag met...

Minder vlees!

Minder vlees eten is beter voor je gezondheid

Eiwit, zowel dierlijk als plantaardig, is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Leo zegt dan ook zeker niet dat iedereen vegetariër moet worden. Ons lichaam heeft een zo groot mogelijke variatie van eiwitten nodig zodat je alle nodige aminozuren binnen krijgt. Daarnaast is ook de ijzer en zijn de vitamines-B uit dierlijke eiwitbronnen nodig voor een goede gezondheid. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Onderzoek wijst uit dat het eten van van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Door vlees vaker te vervangen door plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten.

Minder vlees eten is beter voor de wereld

De vleesindustrie is verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen, en levert daarmee de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Vooral methaan wordt door vee uitgestoten. De eiwittransitie zou volgens experts wel 5 tot 10% kunnen bijdragen aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen.

Volgens een berekening van MilieuCentraal kun je, wanneer je met twee personen twee dagen per week vegetarisch gaat eten, 320 kilo CO2 per jaar besparen. Best indrukwekkend als je ziet wat we ook met die 320 kilo kunnen doen...

En er zijn nog meer redenen om vaker voor vegetarisch te gaan...

Mexicaans eten zonder vlees

Leo is fan van Mexicaans eten en dan vooral op taco's! Dit traditionele Mexicaanse gerecht vaak gemaakt met rundvlees. Nu we weten dat vaker vegetarisch eten beter is voor onze gezondheid en de wereld gaan we de traditionele Mexicaanse taco's onder handen nemen. Tijd voor een foodswap. Tijd voor een Mexicaanse taco zonder vlees!

Mexicaanse taco bowl

Alles wat je normaal in een taco zou stoppen, zit nu in een kommetje. Met zelfgemaakte tacosaus!

Wat heb je nodig? - 4 taco bowls

Topping 1: tacosaus

  • 1 witte ui
  • 1 paprika
  • 1 chili peper
  • 1 blik tomatenblokjes (op tomatensap)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Snufje zout en peper

Topping 2: groentemix

  • 200 gram champignons
  • 1 courgette
  • Paprika (wij gebruikten oranje en gele)

Topping 3: tomatenmix

  • 2 tomaten
  • Verse peterselie
  • 1/2 limoen

Topping 4: bonenmix - "gehaktmix"

  • Blik zwarte bonen
  • 1 el gehaktkruiden

Overig

  • 100 gram spinazie
  • 1 avocado
  • olijfolie
Tacosaus!

Instructies

Topping 1: tacosaus

  1. Snijd de ui, paprika en chili peper zo fijn mogelijk en bak dit een aantal minuten in een koekenpan.
  2. Voeg de droge kruiden toe, schep even om en voeg ook de tomatenblokjes toe aan het geheel.
  3. Laat 10 minuten pruttelen.

Topping 2: groentemix

  1. Snijd de groenten en bak in een koekenpan tot ze zacht zijn.

Topping 3: tomatenmix

Tomatenmix!
  1. Snijd de tomaten.
  2. Snijdt wat verse peterselie

Topping 4: bonenmix

  1. Laat het blik zwarte bonen uitlekken.
  2. Doe de bonen in een kommetje en voeg 1 el gehaktkruiden toe. Mix goed door.

Bowls maken!

Doe een flinke hand spinazie in iedere kom. Decoreer de spinazie met alle toppings, van alle 4 een paar eetlepels.

Maak de bowls af met avocado en wat olijfolie.

Administratieportaal