Nieuws
»
FOODSWAP: van suikerrijk naar gezonde snack!
24/5/2020

FOODSWAP: van suikerrijk naar gezonde snack!

Bij foodswap wordt een ongezond ingrediënt uit een gerecht vervangen door een gezonder ingrediënt. Hierdoor bevat het product na de ‘swap’ bijvoorbeeld meer vezels, meer groente, minder bewerkte plantaardige vetten(transvetten) of minder suiker. Zo eet je toch je favoriete snack maar wel een stuk gezonder!

Na het swappen van vlees voor plantaardig, wit meel voor volkorenmeel en brood voor groenten gaat Leo bedrijfscatering aan de slag met...

Minder suiker!

Ons traditionele krentenbol is heerlijk als tussendoortje, ontbijt of lunch. Een krentenbol is een klein broodje met krenten (of soms rozijnen). De originele bol is gemaakt met wit meel en suiker. Dat de krentenbol is gemaakt van wit meel betekent dat het een vezelarme snack is. De koolhydraten uit de krentenbol zijn niet verpakt in vezels, waardoor de koolhydraten direct in het bloed worden opgenomen en er een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat. Daarnaast zit er suiker in, wat het stijgen van je bloedsuikerspiegel ook stimuleert.

Schommelende bloedsuikerspiegel

Een te hoge bloedsuikerspiegel is een disbalans voor je lichaam. Ons lichaam wilt de balans terug en produceert daarom het hormoon insuline. Het probleem is dat het lichaam daarbij kan doorslaan, te veel insuline afgeeft en daardoor onder een normaal bloedsuikerspiegelniveau terechtkomt. Deze overcompensatie zorgt ervoor dat je wordt aangespoord om te gaan eten of drinken zodat je suikerspiegel weer zal stijgen. Deze pieken en dalen hebben op de lange termijn een negatieve invloed op je lichaam.

Het grootste nadeel van de krentenbol

Doordat er weinig vezels en vooral veel snelle koolhydraten in de krentenbol zitten, is dit tussendoortje slechts geschikt voor hele kortdurende energie. De energie piekt heel kort door de hoge suikerspiegel maar verliest daarna al snel de opgedane energie. Dit is zonde, want hierdoor vraagt je lichaam weer om eten. Ook zijn deze schommelingen op de lange termijn echt heel slecht voor het lichaam. Door de constante schommelingen in de bloedsuikerspiegel treden gezondheidsklachten en welvaartsziekten op, zoals diabetes en overgewicht.

Van suikerrijke bol naar verzadigende snack

Omdat de krentenbol wel heel erg lekker is (maar dus niet de meest verantwoorde snack) ging Leo opzoek naar een gezonder alternatief.

Kwark bollen!

De gezonde vervanger van de krentenbol. De kwark, olijfolie en eieren zorgen voor voldoende gezonde vetten en eiwitten voor een langdurig verzadigend effect. De rozijnen en abrikozen maken het geheel zoet, maar wel in een jasje van vezels waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

Deze bollen zijn heel makkelijk om te maken, alleen even mengen en klaar ben je.

Wat heb je nodig? - 9 broodjes

 • 250 gram volle kwark
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels milde olijfolie (die heeft minder smaak)
 • 1 theelepel honing
 • 200 gram volkoren speltmeel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • Snuf zout
 • 50 gram rozijnen
 • 5 gedroogde abrikozen

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de kwark, de eieren, de olijfolie en de honing door elkaar.
 3. Voeg het volkoren speltmeel, het zout, het bakpoeder en de kaneel toe en meng met een spatel door elkaar.
 4. Snijd de abrikozen in stukjes en meng dit samen met de rozijnen door het deeg.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Met 2 lepels maak je bolletjes van het deeg op de bakplaat - dit deeg maakt ongeveer 9broodjes.
 7. Bak de kwarkbollen in 18 minuten in de oven.

Leo's tips

 • Wij zijn een groot fan van deze broodjes belegt met roomboter of met kaas.
 • Vers uit de oven zijn ze de broodjes het lekkerste.
 • Bewaar de broodjes buiten de koelkast voor maximaal 3 dagen.
 • Warm de broodjes altijd even op voor je gaat eten!
 • Je kunt de broodjes ook bewaren in de vriezer.
Administratieportaal