Nieuws
»
Dag van de aarde 2020
29/4/2020

Dag van de aarde 2020

Die dag was vorige week woensdag. Zeg eens eerlijk: wie heeft dáár aan gedacht vorige week? Leo wil altijd eerlijk zijn en wij bekennen het ronduit: wij waren het straal vergeten! Maar wij kunnen ons heel goed voorstellen dat er, samen met ons, meer waren die in deze bizarre tijd dát onderwerp ontschoten waren. We zijn met z'n allen namelijk druk bezig om te overleven. Onze prioriteiten liggen nét een beetje anders op het ogenblik.

We zijn massaal thuis. De horeca zit op slot, naar de kapper gaan is er voorlopig niet bij, onze kinderen zijn (nog) thuis en ook de detailhandel ligt zo goed als plat. De economie van Nederland draait momenteel op maximaal halve kracht, als we dat al halen. 'Hou ik straks nog mijn baan?' 'Bestaat mijn onderneming nog wel over een maand?' 'Hoe lang gaat dit nog duren?' En niet alleen in Nederland spelen dit soort vragen, maar ook in de  rest van de wereld is men bang.

In de war

De coronacrisis heeft ons leventje behoorlijk in de war geschopt. We staan stil. Nederland staat 'uit'. En, net als de rest van Nederland, is ook Leo momenteel bevangen door deze crisis en moeten we alle zeilen bijzetten om ons er goed doorheen te manoeuvreren. En als cateraar is dat best wel een uitdaging die de nodige energie vergt.

Maar toch zullen we vroeg of laat weer aan de slag moeten. Zoals de situatie nu is kan het niet blijven. Nederland moet weer geld gaan verdienen. De economie moet weer aangeslingerd worden en de eerste hele voorzichtige tekenen dienen zich gelukkig weer aan. We spreken nu over die opstart als de 'anderhalve meter economie' die komen gaat. Met inachtneming van social distance weer aan de slag …

Bezinning

Maar, is dit, ondanks alle ellende die deze coronacrisis met zich meebrengt, eigenlijk niet een prachtig moment om ons ook eens te gaan bezinnen hoe die nieuwe 'anderhalve meter economie' er dan uit zou moeten zien? En dat is nou precies de reden dat we toch nog even stil willen staan bij de 'dag van de aarde', zelfs al zijn we een week te laat. Op Wikipedia staat over deze dag te lezen: 'De dag van de aarde heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en deinvloed hiervan op de aarde'…

Nieuwe start

Zouden we vanuit onze 'stilstand' wellicht die nieuwe opstart van die 'anderhalve meter economie' zo kunnen gaan organiseren dat we nét iets meer rekening gaan houden met onze aarde? Nu is het moment om het nét dat beetje anders te gaan doen. Iets meer biologisch, iets minder vervuilend. Winst is belangrijk, maar misschien is onze winst een beetje eerlijker te verdelen zodat ook onze aarde zelf daarvan een beetje meer profiteert? Iets groener, iets meer rekening houdend met een ander? Iets socialer?

Als de coronacrisis ons namelijk iets duidelijk gemaakt heeft, dan is het wel dat er met de natuur niet te spotten valt. Maar ook dat we elkaar als maatschappij echt nodig hebben! Laten we die gedachte toch vooral vasthouden als we weer gaan starten met z'n allen. Met iets meer maatschappelijke verantwoordelijkheid, zowel richting onze natuur als richting onze medemens …

Aandacht

De aandacht die we aan onze aarde geven zou in onze ogen dan ook niet beperkt moeten zijn tot slechts 1 dag in het jaar. Het verdient onze aandacht alle 365 dagen! Laten we daar vandaag mee beginnen en laat 2020 de geschiedenis in gaan als een keerpunt in positieve zin.

Laten we van onze nieuwe 'anderhalve meter economie' direct ook een 'anderhalf keer beter economie' maken. Leo is er voor!

Administratieportaal