Nieuws
»
5 tips voor thuiswerken
9/4/2020

5 tips voor thuiswerken

De meeste mensen werken thuis en struggelen met werk-privé-kinderen. Dat is erg lastig. Bij Leo hebben we ook met deze struggels te maken, maar we hebben een paar tips om het thuiswerken nog even vol te houden.

1. Structuur!

Voor succesvol thuiswerken is structuur heel belangrijk.Maar hoe doe je dat? Houd je werkritme aan en zorg dat je iedere dat op hetzelfde tijdstip opstaat. Begin je normaal 09:00 uur op kantoor? Dan zorg je dat je om 09:00 uur ’s ochtends op je werkplek zit. Werken in je joggingsbroek en je pas ’s middags omkleden is verleidelijk, maar normaal gesproken doe je dit ook niet. Daarnaast linken je hersenen emoties en gedrag  aan bepaalde outfits. Je kunt daarom beter ‘normale ’kleding aan doen. Dus zorg ervoor dat je je werkdag begint om 09:00 gedoucht en aangekleed. Probeer de kantoortijden aan te houden. Een goede balans tussen werk en privé is juist nu, met alle hectiek rondom de corona crisis, erg van belang. We herhalen het nogmaals, structuur is belangrijk!

Zit je thuis met je kinderen? Dan is het aanhouden van kantoortijden niet altijd even makkelijk. Een ononderbroken werkdag met kinderen in huis wordt namelijk lastig. Een goede tip is om de dag op te delen. Ga na op welke momenten van de dag je kind zichzelf vermaakt. Neem dan de tijd om meters te maken. Je kan ’s morgens bijvoorbeeld eerder opstaan wanneer de kinderen nog slapen. Zo kun je alvast wat taken afronden.

2. Maak een planning

Het maken van een to-do lijst is erg handig, maar wat nog beter werkt is het maken van een duidelijke planning met haalbare deadlines. De meest gemaakte fout tijdens thuiswerken is namelijk gebrek aan planning. Als je thuis werkt, is dit extra van belang omdat je minder contact hebt met collega’s.

Zorg ervoor dat je iedere dag met jezelf afspreekt dat je 3 taken afmaakt. Alles wat je meer doet is verder mooi mee genomen.

Bij Leo heeft iedere afdeling aan het begin van de week een online call met elkaar via een digitaal vergaderplatform. Hierin bespreken we de planning van de week en de taken die ieder af moet hebben.

Wat een fijn gevoel als je de taken die je hebt gedaan kan weg strepen van je lijstje!

3. Neem pauze en beweeg

En in die planning, is het ook van belang om voldoende pauzes op te nemen. Ook als je thuiswerkt is het belangrijk dat je tussendoor een rustmoment neemt. Een rustmoment van je werk. Ga naar buiten een frisse neus halen of doe oefeningen in je woonkamer. Beweging is super belangrijk. Het geeft je weer voldoende energie om verder te gaan met je werk.

In onze vorige blog legden wij uit waarom beweging belangrijk is. Wil je deze blog nog terug lezen? Klik dan hier.

4. Creëer een goede werkplek

Het is verleidelijk om op de bank te gaan zitten met je laptop of in bed, maar één: dit is niet goed voor jouw rug en twéé: productief wordt je er ook niet van! Zorg dat je aan een bureau kan zitten en een goede stoel hebt om op te werken. Niet iedereen heeft thuis een bureau, maar je kan ook de keukentafel gebruiken als bureau. Zorg wel dat de keukentafel opgeruimd is want dit draagt bij aan jouw productiviteit. Is je werktafel te laag en krijg je last van je nek? Dan hebben we een makkelijke oplossing! Schuif een paar boeken onder je laptop zodat je je nek niet naar beneden hoeft te buigen.

Zorg daarnaast ook voor een goede houding. Geen gebogen rug of nek. Dit zorgt op langere termijn voor lichamelijke klachten en aangezien we het thuiswerken minimaal tot 28 april moeten volhouden is het beter om ervoor te zorgen dat je een comfortabele werkplek hebt.

5. Voor de ouders onder ons: zorg dat je kinderen bezig zijn

Thuiswerken is nog moeilijker wanneer je kinderen om je heen hebt. Kinderen vragen nou eenmaal veel aandacht en energie. Probeer niet de hele dag met allebei bezig te zijn. Je werk gaat er niet sneller door en wordt er ook niet beter op. Geef op sommige momenten even 100% aandacht aan je kinderen, dat verdienen ze ook. Daarna kun je proberen eens samen te werken met je kind. Zet je kind naast je aan je bureau met iets lekkers of een kleurplaat. Je kan ze ook een eigen vaste ‘werkplek’ geven waar ze opdrachten kunnen maken die jij voor ze hebt bedacht! Zorg dat ze even een tijdje bezig zijn zodat jezelf ook even aan de slag kan.

Administratieportaal